top of page

Gülüş Tasarımı Nedir?



Gülüş tasarımı, diş hekimliğinin teknik ve teknolojilerinin sanat ile birleşerek kişiye özel gülüş kazandırma uygulamasıdır. Gülüş tasarımında yüzün ve dişlerin anatomik yapısı, hastanın istekleri ve hekimin tavsiyeleri etkili olmaktadır. Gülüş tasarımının amacı, geçmişin aksine mümkün olduğunca konservatif yaklaşımla, diş yapılarında minimum düzeyde hazırlık ile estetik sağlamak ve en doğal estetik görüntüyü kazandırmaktır. Bu yarattığımız gülümseme estetik olarak çekici olması gerektiği gibi fonksiyonel olarak da ideal seviyede olması gerekmektedir.


Estetik gülüş tasarımı hangi işlemleri içerir?

Estetik gülüş tasarımı tam olarak bir tedavi değil bir tedavi sürecidir tabi ki bu durum da kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Her hastanın estetik gereksinimleri farklı olacağından dolayı yapılacak olan işlemler kişiye özel belirlenir. Bu işlemlerin belirlenmesinde hastanın yüz hatları, cinsiyeti, yaşı ve beklentileri gibi faktörler önemlidir. Gülüş tasarımı öncesinde var olan çürük dişler ve diş eti hastalıkları varsa tedavi edilip ardından diş temizleme işlemleri uygulanır. Hastaların ihtiyacına göre işlemler hekim ile birlikte belirlenir. Bu işlemler genel olarak dişeti(pembe) estetiği girişimleri, diş beyazlatma yöntemleri, diş eksiklerinin implant ve protez uygulamaları ile tedavisi, porselen laminalar, bonding işlemleri , zirkonyum kaplamalar, ortodontik tedaviler olarak listelenebilirler.


Dijital gülüş tasarımı (digital smile design) nedir?

Her kişinin kendine özgü yüz özellikleri, karakteristiği ve mizacı vardır. Kişiyi görsel anlamda tanımlayan en önemli özelliklerden olan dişlerin tasarımında da bu faktörlerin göz önünde bulundurulması önemlidir. Dijital gülüş tasarımında tüm ayrıntılar farklı yöntemlerle dijital ortamlara aktarılır ve özel yazılımlarla değerlendirilerek uygun olabilecek en düzgün tasarım hazırlanır. Dijital gülüş tasarımı, estetik diş hekimliğinde öne çıkmakta olup hekim ile hasta arasındaki iletişimin daha profesyonel düzeyde seyretmesini sağlayan bir protokoldür.


Gülüş tasarımı nasıl yapılır?

Gülüş tasarımında ilk adım hastanın estetik beklentilerini doğru olarak belirlemek çok önemlidir. Hasta ağızından alınan ölçüler aracılığıyla hazırlanan modeller üzerinde problemler belirlenir ve planlamalar yapılır. Ardından hastaların ağız içi ve yüz fotoğraflarıyla bilgisayar ortamındaki özel programlar yardımıyla ölçümler yapılır ve yüze uyumu hesaplanır. Tedavi sonrasında oluşacak yakınlığa gelen görüntüler yine programlar yardımıyla hasta ağzına uygun hazırlanan geçici restorasyonlarla hastaya sunulur, fikirleri alınır.

Planlama aşamasının tamamlanmasının ardından ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmazsa öncelikle diş etlerinde var olan seviye bozuklukları düzenlenir. Diş eksikliklerinin bulduğu durumlarda planlanan implant işlemleri ve gerekli bulunan diğer cerrahi müdaheleler gerçekleştirilir. Cerrahi uygulamaların iyileşme dönemleri tamamlandıktan sonra gerek görülmesi halinde diş beyazlatma gibi işlemler uygulanır. Bu aşamanın ardından dişlerde var olan görsel ve biçimsel bozukluklar kimi zaman kompozit dolgular ile giderilebilir. Bu yöntemin yetersiz kaldığı durumlarda porselen lamine, full seramik kuronlar ve zirkonyum kuronlar yapılabilir .Porselen lamine içi genellikle dişlerde ya hiç aşındırma yapılmaz yada minimum seviyede aşındırmalar yapılır. Bütün bu diş eti ve diş uygulamaları esnasında ve provalarda dudak konturu ve şekli göz önüne alınır ve hedeflenen tasarıma son hali verilir. Kimi zaman gülüş tasarımı sırasında medikal estetik uygulamaların da yardımına gidilebilir. Dudak ve yüz bölgelerinde yapılan dermal dolgu gibi uygulamalarla gülüş daha ön plana çıkarılabilir.

Comments


bottom of page