top of page

Soğuk Algınlığına Karşı Gardınızı Alın



Bir yanda yeniden artmaya başlayan COVID-19 vakaları bir yanda havaların etkisiyle artan soğuk algınlığı ile yaşanan endişe yeniden giderek artıyor. Ortak belirtilerin görülmesi Covid19 – İnfluenza ( grip) ikilemini malesef daha da güçlendiriyor.

“Soğuk algınlığı mı geçiriyorum yoksa COVID-19’a mı yakalandım?” bugünlerde en popüler soru haline geldi.Soğuk algınlığına karşı koruyucu beslenerek biraz olsun bu endişeyi azaltmaksa mümkün.

A, C ve E vitaminlerinden zengin bir tabak işin en önemli kısmı.

Rengarenk bir tabak oluştururken sarı ve turuncu renklerdeki besinlere özellikle yer vermeyi unutmayın.Hazır tam mevsimindeyken havucu, greyfurt, mandalina, portakal gibi turunçgilleri, maydanoz, ıspanak, pazı benzeri koyu yeşil yapraklı sebzeleri günde 5 porsiyon tüketmeye dikkate edin.

Diyetinizi E vitamininden zenginleştirmek için kahvaltıda zeytine, yemek ve salatalarınızda zeytinyağına, ara öğünlerinizde ise çiğ kuruyemişlere yer açın.

Bu üçlünün yanında diğer bir öne çıkan: “Çinko”. Vücudumuzda 100’den fazla reaksiyonun gerçekleşmesinde rol oynayan çinko yeterli alımı sağlandığında enfeksiyon riskini azalttığı gibi, soğuk algınlığı süresini ve şiddetini kısaltma potansiyeline de sahip.

Kırmızı et, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, istiridye, ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri süt ve süt ürünleri, baklagiller, kaju fıstığı ve kabak çekirdeği yüksek miktarda çinko içeriyor.

Havalar soğuk, sıcak bir şeyler arıyoruz.Yok mu hem içimizi ısıtacak hem de soğuk algınlığına karşı bizi koruyacak bir şey diyenlere: “Ekinezya çayı”. Günlük çay-kahve tüketiminizi ekinezya ile zenginleştirirken bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz.

Diğer bir gard ise arıların sırrı “Propolis”. Suyunuza yada yoğurdunuza ekleyerek tüketebileceğiniz propolis hem soğuk algınlığından korunmada hem de hastalık sırasında toparlanmada önemli rol oynuyor.

Bir de tabağa yansıtamadığımız “D vitamini” var. Güneşten yararlanamadığımız kış mevsiminde D vitamini düzeyinizin ideal seviyelerde olması soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu etkiler gösteriyor.Bu nedenle düzenli olarak kan değerlerinizi kontrol ettirmeyi unutmayın.

Tüm bunların yanında işlenmiş veya yüksek şekerli gıdaların yüksek miktarda tüketimi tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkilendiriliyor. Eğer siz de sık sık soğuk algınlığına yakalanıyorsanız işlenmiş ve yüksek şekerli gıda tüketiminizi sınırlandırarak enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz. Sağlıklı günler..

Comments


bottom of page